środa, 14 stycznia 2015

O recyklingu choinki słów kilka

Czyli post dla wielbicieli prawdziwych choinek,  lasu i nie tylko.

Choinka w Miłośliwce jeszcze stoi. Nie wiem jak Wasze drzewka, ale mam kolegę, u którego  w salonie zastałam kiedyś ciętą choinkę - a raczej jej zeschnięte resztki - w listopadzie. (Piotrze, pozdrawiam!)
Gdzieś w głębi duszy mam więc nadzieję, że ten post nie będzie spóźniony, a nawet jeśli, to niech będzie dla kogoś inspiracją, by wybrać się do lasu.

Co zrobić z choinką?

Mimo, że jestem szczęśliwą posiadaczką pieca, nie bardzo chcę ją spalić - jest jeszcze zielona i nie gubi igieł. 
Coś jednak zrobić muszę.

Pierwsza myśl - smak z dzieciństwa - syrop z młodych pędów sosny. Oczywiście to nie najlepsze skojarzenie, na ciętym drzewku w środku stycznia, które w dodatku nie jest sosną, tylko świerkiem, młodych pędów sosnowych nie znajdę. 

Druga myśl -  "ktoś, kiedyś" mówił  mi o iglanej posypce do szparagów…  zakładam jednak, że również chodziło o młode pędy sosny, która w ostatnich latach zyskała na popularności w trendy zielonej kuchni.

Trzecia myśl - szyszka kąpielowakto ma przynajmniej tyle lat co ja ten pamięta ;)

Czwarta myśl - czas odpalić Internet.

WOW!
Syrop z pączków sosny, syrop z pączków świerka, syrop z pączków jodły, syrop z szyszek, nalewka sosnowa, nalewka świerkowa, herbatki, kompoty, soki, surówki, ocet, galaretka ze świerkowych igieł, młode pąki sosny w miodzie gryczanym i młode pąki sosny w gorzkiej czekoladzie, sosnowe lody 
a na koniec „szparagi sosna bursztyn” z Atelier Wiadomo Kogo; 
Dalej kąpiele, olejki, maceraty, maści,  wywar  z szyszek jodłowych na zmarszczki a nawet guma do żucia.
Choroby żołądka, infekcje dróg oddechowych, reumatyzm i infekcje skórne - kora, igły, pędy, szyszki, nasiona i żywica - choinka jest dobra na wszystko.

Czy wiedzieliście, że  przez cały rok aż tyle rzeczy można zrobić z jednego iglastego drzewka?

Jeśli nie, a Wasza choinka ciągle stoi to radzę się zabrać za surfowanie ;)

Poniżej kilka najciekawszych (moich zdaniem) pomysłów na wykorzystanie  starego, poczciwego drzewka. A do przepisów z wykorzystaniem świeżych pędów wrócę na wiosnę.

Pozdrawiam!


Galaretka ze świerkowych igieł - W smaku zamknięte

Śliwki z sosną - Pincake inna cukiernia

Maść choinkowa - Herbiness

Herbata  świerkowa/ sosnowaZ błękitem
*do herbaty można dodać suszone jabłko, gruszkę, cytrynę lub skórkę pomarańczową
Kąpiel choinkowa  - Herbiness
*analogicznie można użyć igieł jodły lub świerka, który koi podrażnienia i odmładza skórę,  wystarczy ugotować wywar i dolać do wanny 
p.s.  Link dla wnikliwych -  Rozpoznawanie drzew iglastych

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Teraz Twoja kolej :)
Jesteśmy zawsze ciekawi Twojej opinii, więc jeśli tylko masz ochotę zostaw komentarz.