sobota, 17 stycznia 2015

Lekarstwo na wszystko


Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz stracisz życie ;)

Poniżej przepis na "naturalny antybiotyk", żadnej chemii, wszystkich składników właściwie na co dzień używam w kuchni.


Potrzebujecie:

700 ml octu jabłkowego (najlepiej organicznego/ naturalna fermentacja)
mniej więcej ¼ szklanki drobno posiekanego czosnku,
mniej więcej ¼ szklanki drobno posiekanej cebuli,
mniej więcej ¼ szklanki startego imbiru,

mniej więcej 2 świeże papryczki chili lub pieprz cayenne,
mniej więcej 2 łyżki tartego chrzanu,
2 łyżki kurkumy w proszku lub 2 kawałki  posiekanego korzenia kurkumy

*Ja używam sproszkowanej, bo przywiozłam z Indii spore zapasy, ale na niektórych targach, czy w sklepach internetowych można znaleźć świeży korzeń

**Składniki alternatywne: miód, rozmaryn, goździki, kardamon, skórki z cytrusów, pieprz i co Wam wpadnie do głowy.


Wszystkie składniki wrzucamy do dużego słoja lub szklanej butli, zalewamy octem jabłkowym (najlepszy jest taki domowej produkcji lub organiczny - naturalna fermentacja) i zamykamy. Słoik trzymamy w suchym i chłodnym miejscu przez około 3-4 tygodnie, mieszając raz na jakiś czas. Po paru tygodniach płyn przelewamy do butelki a "mieszankę" przekładamy do mniejszego słoika i  zalewamy oliwą. Używamy jako przyprawy - np. do marynowania warzyw,  mięs, do przyprawiania zup,  sałatek, curry czy Bloody Mary. 

Nie wymieniam korzyści płynących z działania każdego ze składników - łatwo wyszukacie te informacje w Internecie, ale gwarantuję, że ta mieszanka załatwi niejedno przeziębienie czy niestrawność i wzmocni odporność.
Płyn pijemy  "dla odporności" - 1 łyżkę dziennie, w przypadku choroby kilka razy dziennie.
Można go również dodawać do soków lub herbat.

Mieszanka ma silne działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. 
Małe dawki są  bezpieczne dla kobiet w ciąży i dzieci.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Teraz Twoja kolej :)
Jesteśmy zawsze ciekawi Twojej opinii, więc jeśli tylko masz ochotę zostaw komentarz.